Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Wetenschappelijke onderwerpen over Lyme-Borreliose, zoals wetenschappelijke medische publicaties en artikelen die worden ondersteund door dergelijke publicaties. Bij twijfel kies 'Artikelen en Linkjes'.
GM Greyhoundmum
Berichten: 505
Lid geworden op: Di 17 Nov 2015, 12:05

Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor GM Greyhoundmum » Vr 26 Aug 2016, 10:41

bron: http://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Hoe-Lyme-zich-verstopt-in-je-lichaam/8419

De ziekte van Lyme is hardnekkig. Dat komt omdat de veroorzaker, de Borrelia bacterie, zich in moeilijk door antibiotica te bereiken hoekjes van het lichaam verstopt. Wetenschappers ontdekten hoe zij daar komen. In hun antwoord ligt een mogelijke nieuwe richting voor de aanpak van de ziekte van Lyme.

Borrelia burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, drijft menigeen tot wanhoop. Een niet op tijd behandelde infectie met de bacterie kan uitmonden in een slepend ziekteproces. De bacterie kan zich namelijk schuilhouden in krochten van het lichaam (vooral in hart, gewrichten en zenuwstelsel) die moeilijk te bereiken zijn voor antibiotica, om na een periode van sluimering weer ongenadig toe te slaan. Hoe de bacterie daar terechtkomt, vaak ver van de plek waar ze het lichaam binnendrong, is onduidelijk.
Stormbaan

De verspreiding van de ziekteverwekker gaat via de bloedstroom. Dat is een flinke prestatie, want hiervoor moet ze voorkomen dat ze wordt meegesleurd door de stroming en bovendien stroomopwaarts kunnen bewegen. Hoe de bacterie dat doet, ontdekte een groep groep Amerikaanse en Canadese wetenschappers. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in Cell Reports.

In hun lab bootsten de onderzoekers een bloedstroom na. Ze pompten een vloeistof door een bakje dat ze met menselijke endotheelcellen (de cellen aan de binnenkant van onze bloedvatwanden) hadden bekleed en volgden in real-time de bewegingen van bacteriën door deze kleine stormbaan.

De bacterie blijkt eerst een soort moleculaire enterhaak aan de bloedvatcellen vast te maken. Deze enterhaak is het eiwit BBK32 en het bindt aan een receptoreiwit op de membraan van de bloedvatcel. De enterhaak zit aan een flexibel draadje vast, een zekering die de verbinding stabiliseert. Is de bacterie eenmaal verankerd, dan wordt een volgende verbinding gelegd. Hierna laat de eerste weer los. Zo verplaatst de verbinding zich naar de achterkant van het spiraalvormige eencellige lijf en beweegt de bacterie zelf stroomopwaarts.

Daarmee is de voortbeweging verklaard. Maar om haar obscure eindbestemming te bereiken, moet de bacterie ook uit de bloedbaan andere weefsels in. De onderzoekers denken dat er nog een krachtbron moet zijn en vermoeden dat de bacterie hiervoor haar flagellen gebruikt. Dit zijn zweepstaartjes die dienen als een soort peddels. Al met al ontstaat er een beeld van een zwemmer in een stromende rivier die naar de kant zwemt, een overhangende tak pakt, een volgende tak pakt en zich zo stroomopwaarts beweegt. Vervolgens gebruikt hij zijn benen om al watertrappelend uit het water de kant op te komen.

Nu bekend is hoe de bacterie naar z’n verstopplaats beweegt, wordt het misschien mogelijk om haar de pas af te snijden. Dat kan bijvoorbeeld door met medicijnen het bacteriële BBK32 plat te leggen. De onderzoekers willen in vervolgonderzoek ophelderen welke receptoren op de bloedvatcellen de bacterie precies vastpakt. Verder zien ze mogelijkheden voor toepassing van hun onderzoeksmethoden om de verspreiding van andere ziekteverwekkers te onderzoeken. Bovendien gebruiken andere ellendige bacteriën ook eiwitten die op BBK32 lijken. ‘Er is nog zo veel te doen,’ zegt onderzoeker Tara Moriarty in een begeleidend schrijven, ‘we hebben alleen nog maar het uiterste puntje van de ijsberg gezien.’

Rhodaba Ebady et al. Biomechanics of Borrelia burgdorferi Vascular Interactions. Cell Reports, 25 augustus 2016.

Link naar een Engelstalig artikel hierover met afbeeldingen/bewegende beelden (bron: STZ facebook)

http://phys.org/news/2016-08-lyme-disease-bacteria-body.html#jCp

zizou72
Berichten: 34
Lid geworden op: Zo 10 Jul 2016, 10:36

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor zizou72 » Za 27 Aug 2016, 09:56

Heel interessant! Bedankt

Sproetje
Berichten: 3081
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor Sproetje » Vr 16 Sep 2016, 18:42

greyhoundmum schreef:De verspreiding van de ziekteverwekker gaat via de bloedstroom. Dat is een flinke prestatie, want hiervoor moet ze voorkomen dat ze wordt meegesleurd door de stroming en bovendien stroomopwaarts kunnen bewegen. Hoe de bacterie dat doet, ontdekte een groep groep Amerikaanse en Canadese wetenschappers. Ze publiceren hun bevindingen vandaag in Cell Reports.


Interessant, ik las net een stukje over borrelia dat ie ook supersnel zich kan voortbewegen, hij is de snelste van allemaal.
Vandaar waarschijnlijk ook dat je steeds op verschillende plekken klachten krijgt.


Clocking the Lyme spirochete.

Door: Malawista SE1, de Boisfleury Chevance A.
2008

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1828 ... $=activity

Abstract

In order to clear the body of infecting spirochetes, phagocytic cells must be able to get hold of them. In real-time phase-contrast videomicroscopy we were able to measure the speed of Borrelia burgdorferi (Bb), the Lyme spirochete, moving back and forth across a platelet to which it was tethered. Its mean crossing speed was 1,636 microm/min (N = 28), maximum, 2800 microm/min (N = 3). This is the fastest speed recorded for a spirochete, and upward of two orders of magnitude above the speed of a human neutrophil, the fastest cell in the body. This alacrity and its interpretation, in an organism with bidirectional motor capacity, may well contribute to difficulties in spirochete clearance by the host.


Borrelia is nog sneller dan de snelste menselijke neutrofiel.
En neutrofielen zijn witte bloedlichaampjes.
Eigenlijk sjeest ie door je bloed.

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 4543
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor Roxy » Vr 16 Sep 2016, 21:11

Dit filmpje van de 'spirocheet' en hoe het zich verplaatst vind ik nog steeds interessant..
'How Lyme Disease and Its Treatments Work' https://www.youtube.com/watch?v=RTiWfyrNBwA
Spirocheet http://www.lymenet.nl/info/borrelia-burgdorferi
bron: LymeNet Nederland http://www.lymenet.nl/info/lyme-behandeling
De Lyme-bacterie heeft zeer geavanceerde overlevingsmechismen die hem beschermen in een vijandige omgeving. Zo kan hij behalve in de normale spirocheet-vorm, ook in andere vormen vóórkomen. Hieronder staan 2 voorbeelden:

• de cystische vorm, waarbij de bacterie in een beschermend hulsel zit, wat hem beschermt tegen antibiotica en het immuunsysteem.
• de L-vorm of celwandloze vorm, waarbij de celwand ontbreekt, zodat de bacterie onzichtbaar is voor het immuunsysteem en antibiotica die op de celwand inwerken (bijv. Amoxicilline), geen effect hebben.

Verder heeft de Lyme-bacterie een zeer lange delingstijd en kan hij zeer lang in een rustfase blijven. In deze toestand heeft antibiotica geen effect.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ The people who are meant to be in your life are the ones who know how to gently wait for you to heal ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Sproetje
Berichten: 3081
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor Sproetje » Za 17 Sep 2016, 20:41

Even uit de info van lymenet:
Verder heeft de Lyme-bacterie een zeer lange delingstijd en kan hij zeer lang in een rustfase blijven. In deze toestand heeft antibiotica geen effect.


Het lijkt erg op de persister cells wat Kim Lewis heeft onderzocht
Hij legt uit: " A sub­pop­u­la­tion of B. burgdor­feri cells, they dis­cov­ered ear­lier, are “per­sister” cells—they are alive but lie dor­mant, in a spore­like state."

http://www.northeastern.edu/news/2016/0 ... e-disease/

" Because antibi­otics attack only actively func­tioning bac­te­rial cells, per­sis­ters escape the onslaught. How­ever, once the antibi­otic has been flushed from the system, the per­sis­ters “wake up,” says Lewis, dividing and mul­ti­plying until an army of progeny infect the host."

Hij heeft het pulsen met antibioticum onderzocht.
Om de borrelia weer in actieve vorm te krijgen.
Maar dat is allemaal in vitro.

Wel is zeker dat borrelia actief wordt van mangaan.
Vandaar misschien ook dat ie zich zo langzaam deelt, omdat je lichaam van nature weinig mangaan bezit.
Een idee is om dan chlorella te gaan gebruiken tijdens behandelen.

Hoe lang de periode moet zijn van het pulsen, niet/wel middelen gebruik is voor mij nog steeds een vraag.
Bij het cowden protocol bv staat dat je 13 en een halve dag samento moet gebruiken en dan 1 en een halve dag moet stoppen.
Dat een langere tijd achter elkaar in combinatie met andere middelen.
Laatst gewijzigd door Sproetje op Di 11 Okt 2016, 17:18, 1 keer totaal gewijzigd.

GM Greyhoundmum
Berichten: 505
Lid geworden op: Di 17 Nov 2015, 12:05

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor GM Greyhoundmum » Ma 19 Sep 2016, 15:38

Blijft interessant materiaal... leuk links hadden jullie bij gezet.. thx daarvoor.

Ik denk dat de Borrelia bacterie de meester is onder de ziekte verwekkers.. mss aller tijden (?)
Wat een bacterie allemaal kan doen.. verstoppen, na-apen enz.. werkelijk te bizar voor woorden.
Je zou bijna denken dat de bacterie hersencellen heeft .. zo complex allemaal.
En het zorgt ervoor dat heel wat artsen en wetenschappers geen vat op kan krijgen.

Sproetje
Berichten: 3081
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 20:33

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor Sproetje » Wo 14 Dec 2016, 19:34

Ik zag een lezing van Burrascano waarin hij onderzoeken van Alan MacDonald beschrijft die aantonen dat borrelia 10 en een halve maand dormant kunnen blijven en dan daarna weer actief worden.

https://www.youtube.com/watch?v=tMWCvJWVFDs

(vanaf 9:43)

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 1848
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Vr 23 Dec 2016, 23:58

Sproetje schreef:Ik zag een lezing van Burrascano waarin hij onderzoeken van Alan MacDonald beschrijft die aantonen dat borrelia 10 en een halve maand dormant kunnen blijven en dan daarna weer actief worden.

https://www.youtube.com/watch?v=tMWCvJWVFDs

(vanaf 9:43)


Dan lijkt mij dat extra lastig om met (bloed) testen de Lyme uiteindelijk boven water te krijgen, enfin hopelijk worden er zo min mogelijk lymediagnoses gemist.

Aanwezigheid van Borrelia i.c.m. het welbekende klachtenpatroon lijkt mij duidelijk, maar ja wie ben ik.

Volgens mij tonen de Elisa, PCR en Western Blot ook geen activiteit van Borrelia aan maar alleen de aanwezigheid.

Maar bij andere (buitenlandse) lyme testen zou het opeens een vereiste moeten? zijn die activiteit; het lijkt wel selectief winkelen en beoordelen die vrije marktwerking in de zorg met onze open grenzen.
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor Eus » Za 24 Dec 2016, 12:23

[quote]Volgens mij tonen de Elisa, PCR en Western Blot ook geen activiteit van Borrelia aan maar alleen de aanwezigheid.[quote]

Elisa en Western Blot tonen antistoffen aan en PCR toont DNA-fragmenten aan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110528

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 1848
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Hoe Lyme zich verstopt in je lichaam

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Di 27 Dec 2016, 13:24

Eus schreef:
Volgens mij tonen de Elisa, PCR en Western Blot ook geen activiteit van Borrelia aan maar alleen de aanwezigheid.

Elisa en Western Blot tonen antistoffen aan en PCR toont DNA-fragmenten aan.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22110528


Testing & Diagnosis – Accurate Testing & Diagnosis of Lyme and Chronic Lyme Disease


Dit bedoel ik dus.

The Haverford Wellness Center is dedicated to testing for an accurate diagnosis of Lyme disease. Of course, that seems medically logical. But Lyme is a very evasive bacteria and unlike other bacteria, getting an “accurate positive” test is complicated, even controversial. There are various tests for various stages, the laboratory work has to be very precise, and there are many roads that lead to false conclusions. Throw in other infections that affect the test results and you get a picture of the challenge we both face.


Bron: http://www.lyme-disease-testing.com/testing/

Je kunt je ook afvragen hoe groot het Lyme en co's probleem wel niet is als zelfs IMD Berlin met de initiële LTT Borrelia er niet alle patienten weet uit te vissen :roll:
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.


Terug naar “Wetenschap”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast